De Mayas en de rose olifanten

We hebben allemaal geleerd dat Christophe van Columbus Amerika ontdekt heeft en dat dit continent nog door geen andere beschaving beïnvloed was.

De Indianen van Amerika zijn hier te voet gekomen, door de straat van Bering gedurende de ijstijd ten minste 10 000 jaar geleden want sinds dien is het water van de zeeën tenminste 120 meter gestegen en men stelt zich niet voor dat zij met boten gekomen zijn.

Sinds 30 jaar geven de historici toe dat de vikings Terre Neuve ontdekt hebben 300 jaar voor Columbus zonder hier een blijvende kolonie te hebben kunnen stichten.

Een Ierse monnik zou een reis gemaakt hebben enige tijd hier voor maar waarvan we bijna niets weten.

Dus deze volkeren van Amerika hebben een eigen cultuur ontwikkeld onafhankelijk van de rest van de wereld. Toch zien we een grote overeen komst met de beschaving van de Levant, schijven, astronomie, rekenkunde, religie, opoffering kinderen en grote constructies die dienst deden voor religieuze ceremonies.

Er zijn vele theorieën opgebouwd om te bewijzen dat de Egyptenaren contacten hebben gehad met de Indianen.

Thor Heyerdahl heeft zelfs twee zeereizen gemaakt met zijn drijvende vlot van riet bundels (genaamd Kon-tiki) om te bewijzen dat het mogelijk was. Zelf geloof ik hier niet veel van want de Egyptenaren zijn zoetwater zeelui en een stelletje landrobben zou Walrus van de Bommel verhalen gezegd hebben.

Met welke beschaving hebben zij dan wel contact gehad? Ik weet het niet maar dat zij contact hebben gehad is zeker voor de volgende reden.

De heren geleerden hebben altijd verkondigd dat ontdekkingen tegelijkertijd op twee verschillende plaatsen op aarde voorkomen omdat de ontwikkeling van de mensheid op logische wijze tot de zelfde oplossingen komen.

Dit is misschien waar voor nabije beschavingen maar beslist niet voor volkeren die 10 000 jaar gescheiden zijn….

Twee vormen van geheugen vastlegging trekken mijn aandacht.

·         De uitvinding van de Quipu bij de Inca’s, een systeem van touwtjes en knopen die een soort inventaris boek was en deed natuurlijk als eerste dienst voor de belasting.

Het eerste schrijven van de sumeriens en Kreten hadden de zelfde functies voor dat zij een materiaal werden voor de communicatie en literatuur.

·         De maya glyptieken die een in steen gehouwen schrift symbolen waren voor heilige en ceremoniale evenementen geven afbeeldingen van olifantenkoppen regelmatig als mensen hoofd geïllustreerd.

De uitvinding van de Quipu bestond ook in China – 3000 BC en ook in de archipel van Japan in de vorige eeuw.

Het is dus wel zeker dat deze volkeren de stille oceaan per boot overgestoken zijn en in Latijns -Amerika verzeild zijn geraakt.

Hoe kunnen de Maya’s koppen van olifanten tekenen? Deze dieren bestaan noch in het noorden noch in het zuiden van het continent … De Mastodont is al 40 000 jaar hier voor uitgestorven en de Mammoet al 10 000 jaar, dus het model moet ergens anders vandaan komen.

Een overmatig gebruik van alcoholische dranken of gebruik van hallucinerende paddestoelen doet de mensen roze olifanten zien  onder conditie dat zij deze beesten al een keer gezien hebben anders zouden onze dronken Maya’s eerder roze jaguars of slangen gezien hebben. In feite zeldzame dieren en overal ter wereld heilig want dit zijn de Albino’s die vaak roze zijn want hun blanke doorzichtige huid laat de bloedkanalen doorschemeren.

Na een discussie met een wetenschapsman, zijn verklaring was “ ze zullen zij wel van een Tapir geïnspireerd zijn of ander dier met dergelijk voorkomen” . Ik had helaas geen tekening bij me van een Glyptiek anders had ik dit antwoord getaxeerd als tegen beter weten in spreken.

De afbeelding van de slurf van de olifant en zijn oren zijn zo sprekend dat het zelfs mogelijk is het racetype van deze proboscideën te bepalen. Dit kan alleen van Afrika zijn! Wat tevens een verklaring kan zijn voor het type negroïde van de voorgangers van de Maya’s, de Olmèques.

De afbeelding hier onder geeft drie types van slurven die te vinden zijn in het boek van Rien Poortvliet “ Journey to the ice age” naast een tableau met de glyptieken getekend door Frédérick Catherwood, bibliothèque de l’image.