Sint Martinus

Dit is geen God maar deze heilige verdient toch wel enige aandacht. Zijn feest is de 11 november en in mijn jeugd in de jaren vijftig vierden wij dit feest zoals wij vandaag de dag dit gedegenereerde feest van halloween vieren, wat wij uit Amerika geďmporteerd hebben. Zelfs mijn computer kent het want corrigeert halloween met twee l’s.

In feite  absorbeert de Katholieke kerk  de kult van de doden die bestond bij de Kelten (zie ook het hoofdstuk St Nicolaas).

Zijn naam komt goed overeen met zijn beroep (militair) en is afgeleid van de oorlogsgod Mars. Waarschijnlijk is hij beroeps militair van vader op zoon.

 

There is a story about him: On a stormy night, he was travelling on
his horse, when he saw a poor beggar with almost no clothes on.
The man was shaking for cold and very hungry.
Bishop Martinus took his sword and cut his cape in two halves.
And the same he did with his bread.
He gave that to the beggar, saying: "this is all I have so I share
it with you."

Now, in the northern part of the
Netherlands we celebrate every
year on November 11 the festival of Sint Maarten.

De avond voor 11 november zochten wij een suikerbiet die zorgvuldig uitgehold werd en besneden met een  niet bepaald sympathische  lugubere kop zoals dat heden gedaan wordt met het feest halloween en de pompoenen.


Deze curcubitaceën werden in Nederland niet gegeten en ik denk nog steeds niet. In Frankrijk gaan zij in de soep en andere gerechten onder twee verschillende namen Potiron en Citrouille want van afkomst uit twee verschillende continenten

In de Biet brandde een kaars maar ik was al jong bezocht door de elektrische fee en mijn bietenlampion werkte op batterijtjes die het nog deden van een blok van 90 cellen voor de 135 volt , na gebruik, van de radio op de zeilboot van mijn vader.

 De  dag « D » vertrokken wij bij het vallen van de avond in een processie van een duizend kinderen in een stadje van 10 000 inwoners in Noord Holland Enkhuizen.

 

Eerst etappe; de koek fabriek, de enige fabriek in de stad omgeving dus een zeer  onontbeerlijke etappe! Vervolgens iedereen ging zijn eigen weg en keerde terug in zijn katholieke of protestantse wijk en in het bijzonder daar waar wij woonden voor de collecte van versnaperingen en zelden een muntstuk. Wij zongen Sint Martinus Bisschop roem van alle landen enz enz en anderen liedjes zoals hier onderstaand. 

Sinte Sinte Maarten

De kalv'ren dragen staarten,

De koeien dragen horens

De kerken dragen torens

Hier woont een rijke man

Die veel geven kan

Veel geven hoeft jij niet,

Al is het maar een suikerbiet!

Onze oudere kinderen van 15 en 18 jaar deden natuurlijk niet mee aan dit soort manifestaties en vermaakten zich met carbid.  Dit is een soort witte steen en in water gedompeld produceert een Acetyleen gas. Voor normaal gebruik diende dit voor de autogeen lassen of carbidlampen in de jaren 1900 maar onze “nozems” explodeerden dit in de rioleringen en andere ongerijmdheden.

In de rijke galerij van de heiligen van de katholieke kerk heeft Sint Maarten een belangrijke plaats en verder vinden wij hem overal in de wereld bijvoorbeeld het beroemde orkest St Martin in de fields in Amerika of het plaatsje naast de mijne Viarmes “Saint Martin du tertre “

Een beetje geschiedenis:

Deze heilige was in het begin van zijn leven officier in het Romeinse leger in de jaren 336 AC, Zijn leven is van 316 tot 397, bekeerd zich tot het christendom en wordt discipel van St Hilaire. Zijn oorsprong is uit Hongarije . Hij bouwt enige abdijen en wordt Bisschop van Tours in zuidwest Frankrijk.

De opvolgende generaties kennen hem vooral door de mantel die hij gedeeld heeft met een arme bedelaar. Boze tongen zeggen dat hij de helft gaf want de militaire uitrusting was maar voor 50 % in het bezit van de Romeinse militair.

Een andere anekdote is dat deze mantel (Cape in het Frans)wordt het woord “Kapel”

Dr. Papke geeft een andere historische sulfureuze verklaring en toont aan dat deze heilige niemand minder is dan de boogschutter Nemrod van de Babyloniers et later de Sagitters bij de Grieken.

Om niet 7 pagina’s te herschrijven zie:

The sign of the Messias  Online Publications of Dr. Papke

Een laatste punt is intrigerend; deze ruiter die zijn origine in Mesopotamie heeft is gebruikt in de openbaring  als de rijder van de Apocalyps. Het cijfer 666 van deze rijder is terug te vinden in de naam van de stad Tours geschreven en omgezet in het hebreeuws.                                                          

Taw (T) = 400    Waw (OU) = 6   Resh (R) = 200     Samech (S) = 60 totaal Tours 666 is dit toeval? In ieder geval enige jaren na zijn dood komt er een andere rijder Magyar uit de steppen van Hongarije met de naam Attila en deze was een duidelijk reële apocalyptische ruiter.

 

 

Carel Wijngaards Viarmes 10-12-02