Lucifer
Diabolisering van een God

 

Het etymologisch zoeken naar woorden en namen wordt vaak gedaan door mensen zonder grote kennis van de verschillende talen en culturen en gaat meestal niet verder dan een primaire vergelijking van een overeenkomst van letters of lettergrepen van een woord met een ander en de auteur maakt hier ook regelmatig misbruik van.
Dit soort studie komt goed overeen met de titel van deze pagina want dit is diaboliek en is vol met valse vrienden. Ik gaf hier aan de naam “pavliquisme” en stak de draak met een oude Bosnische kennis die zich aan dit soort brainstormende gedachten bezig hield, bij voorbeeld:

Een eerste vergelijking van ons onderwerp Lucifer met de titel van een film “ laissez Lucy faire”

Laat Lucy doen wat ze wil. Met andere woorden haar vriend laat haar vrij uit gaan.

Om nog meer authenticiteit aan deze “vondst” te geven gaan wij zoeken naar meer plausibele verklaringen. De vrouw is altijd al geassimileerd met de duivel, ter herinnering Eva die met de duivel commercie had en Lilith en andere vrouw van Adam die wij gediaboliseerd hebben. Iedere man weet dat er in een vrouw een duivelin schuilt vanwege de cookies die HIJ heeft achtergelaten sinds het paradijs.

Laten wij serieus blijven en meer historische en wetenschappelijke kanalen benutten.

Deze persoon is een diabolisering van een Keltische God. Het komt voor dat de christelijke kerk sommige oude Goden absorbeert zoals Wodan met zijn achtvoetig paard Sleipnir (zie hoofdstuk Sint Nicolaas) door hem te transformeren in Heilige, maar in ons geval is de situatie ernstiger want het gaat hier om de hoofdgod bij de kelten, de God Lug.

Het was niet zo gemakkelijk om van een personage dat overal vertegenwoordigd was af te komen. Tientallen steden in Europa danken hun naam aan Lug zoals Lugdunum (vestiging van Lug) voor de stad Leiden, Lyon of Laon.

Lux is de God van het licht en de intelligentie en geeft het woord lux, licht in het Latijn en logos – logica in het Grieks.De schepping van deze anti God rond 380 na Christus door St. Jerôme was niet met opzet. Bij de vertaling van de Bijbel, genaamd de Septante die in het Grieks geschreven was, in het Latijn of Vulgaat wordt de vervloeking van de profeet Isaïe 14: 4-23 van de Babylonische koning met de val van een morgenster die van de hemel valt vergeleken.

De etymologie van Lucifer is; lug (licht). Waar van het genitief lucis waaraan verbonden wordt ferre ( het woord dragen in het Latijn) en Luciferre geeft dit nieuwe eponiem. Vertaling in het Nederlands “licht drager” voor het originele woord van de septante in het Grieks “Phosphoros”.

In de loop van de eeuwen wordt onze Lucifer geïntegreerd in de cohorten van de gevallen engelen met Belzebuth en Satan. De afbeeldingen die de artiesten sindsdien gemaakt hebben zijn eerder het idee wat wij geërfd hebben van de Grieken en Romeinen over hun God Pan.

Buiten het feit dat Pan-nique voor zij die het Frans begrijpen, heeft dit niets te maken met paniek. Wat hier overigens vandaan komt die hij in de kudde bracht door zijn verschijning en het vervolgen van sommige nimfen, was hij verre van de boosheid die het infernale christelijke trio heeft moeten dragen.

Het woord Lucifer wordt in het Nederlands nog gebruikt maar wordt steeds meer verdrongen door de aanstekers en andere elektronische ontstekingsmiddelen .

In de Chemie lucifèrase is een enzym die het licht produceert in de natuur voor een lichtworm of andere beesten.